Estetik Cerrah Diş Hekimi Morteza ESMAEILI TANBAKLOU yazdı...
Sevgili okurlarınimız ben estetik dişhekimi Morteza ESMAEILI TANBAKLOU sizlere Bu haftadan itibaren dünyaya gözümüzü açtığımız ve bu dünyaya veda etmeden tüm ağız ve diş sağlığınızı ilgilendiren konuları paylaşacağım ve yazılarımın sonunda bu bilgilerle genel bir dişhekimi bilgisine sahip olacak kadar bilgileneceksiniz size bu hafta süt dişlerinin neden önemli olduğunu ve süt dişleri gelecekteki yetişkin olduğumuz zamanlar nasıl daimi dişleri etkiler sohbet edeceğiz
Süt dişlerinin önemi
Süt dişleri ortalama olarak 6. ayda sürmeye başlarlar ve 30. ayda sürmelerini tamamlarlar. Süt dişlerinin sürme süreci tamamlandığında; ağızda, üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere 20 tane süt dişi bulunur. Her bir çenede 2 tane süt orta kesici, 2 tane süt yan kesici, 2 tane kanin (köpek dişi), 4 tane de süt azı dişi yer alır.
Sürekli yani daimi dişler ise ortalama olarak 6 yaşında sürmeye başlarlar ve 3. büyük azılar (20 yaş dişleri) hariç 12 yaş civarında sürmelerini tamamlarlar. Sürekli dişlerin sürme süreci tamamlandığında (3. büyük azılar hariç); ağızda, üst çenede 14, alt çenede 14 olmak üzere 28 tane daimi diş bulunur. Her bir çenede 2 tane sürekli orta kesici, 2 tane sürekli yan kesici, 2 tane kanin (köpek dişi), 4 tane küçük azı, 4 tane büyük azı dişi yer alır. 20 yaş civarında (bazen daha erken bazen de daha geç olabilir) bu diş dizisine 2 tane daha büyük azı dişi eklenmesiyle her bir çenede 16 tane sürekli diş konumlanır.
Ayrıca daimi dişlerde çapraşıklık olmaması için daimi dişler için gerekli olan yerin korunması ve daimi dişlerin sürmeleri sırasında onlara rehberlik etmeleri nedeniyle de süt dişleri çok önemlidir. Bu nedenlerle normal sallanıp düşme zamanlarına kadar korunmaları ve gerekli olursa tedavi edilmeleri gerekir.Ancak erken zamanda süt dişi kayıpları ilerideki zamanlarda çıkacak olan daimi dişleri hayatı derecede etkileyecektir.Basit bir anlatış ile bisikletin ön tekerleği nereye giderse arka tekerlikte oraya misali çıkacak olan daimi dişleri önemli derecede bizlere önemli ve buna önem gösterebilmek adına rehber görevi gören süt dişlerinin korunması ve koruyucu uygulamalarla çürüklerden ve erken süt diş kayıplarından kaçınmamız lazım.
Özellikle ekonomik anlamda ebeveynler çocuklarının gelecekte ağız diş sağlığı ve genel sağlık yönünden ayrıca maddi olarak kendilerini külfet altında bırakmamak adına çok basit ağız hijeni ve genel bebek ve çocuklarının ağız hijeni kültürünü bir alışkanlık haline dönüştürdüklerinde pek nadir çocuklarında diş problemi ile karşı karşıya kalırlar.
Süt dişleri zannedildiğinin aksine çok önemlidir. Çocukların düzgün beslenebilmesi, estetik ve fonasyonun (konuşurken harflerin doğru çıkarılması) sağlanması ve çene kemiği ve kaslarının normal gelişimleri için önemlidir.
Zamanından erken kaybedilen her bir diş çocukların gelişiminde büyük problemlerle karşı karşıya bırakır,malum her çocuk bir fidan misali bu çağda her gün gelişimleri devam etmektedir erken kaybedilen süt dişi çene yapısında,kas gelişiminde ve nihayetinde çocukların simasını oluşturan kas ve kemiklerdeki anormalliklerle yüzlerinin olması gereken güzelliklerden eksik kalacaklar.
Süt Dişlerindeki Çürükler Tedavi Edilmeli mi?
Süt dişleri tedavi edilmediğinde, zaman içinde ilerleyecekleri için ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve estetik olarak kayba neden olurlar. Süt dişlerinin daimi dişler için yer tutucu görevleri göz önünde bulundurulursa daimi dişlerde çapraşıklık, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Süt dişlerine uygulanacak tedavi basit bir dolgu olabileceği gibi iltihaplanmış bir dişe kanal tedavisi uygulaması da olabilir. Eğer kanal tedavisine cevap vermeyecek kadar ileri seviyede bir diş hastalığı söz konusuysa, dişin çekimi düşünülür. Süt dişleri zamanından önce kaybedilirse alttan gelen daimi dişe yer kalmaz ve daimi dişlerinde çapraşıklık söz konusu olur. Daimi diş için olan yerin korunması için yer tutucular uygulanır.
Diş Bakımı - Temizliği
Bebeklik döneminde biberon çürüğü dediğimiz 2- 5 yaş arası çocuklarda gece uyurken biberonla verilen mamaya şekerli- ballı süte ya da anne sütüne bağlı olarak gelişen, üst ön dişlerin etkilendiği, zamanla yayılarak arka azı dişleri de etkileyen çürük tipine rastlanır. Önce sarımsı kahverengi renk değişimiyle başlar, kısa sürede madde kaybı ve siyah çürük görüntüsüne neden olur.
Biberon çürüğü gelişimini önlemek için
• Çocuğunuzun içi şekerli sıvılar ile dolu biberonla uykuya dalmasına izin vermeyin
• Her beslenmeden sora mutlaka ağız temizliğini yapın
• Eğer fırça ile temizlik yapılamıyorsa mutlaka bol su içirilerek ağzın temizlenmesi sağlayın
Parmak emme alışkanlığı zararlı mı?
Parmak emme tüm bebeklerde 3-4 yaşlarına kadar görülen, daha anne rahminde (uterus) öğrenilen, en güçlü refleksten, emme refleksinden kaynaklanan zararsız bir davranıştır. Bebeklikten itibaren çoğunlukta uykuya dalma süreci ile ilintili olarak meydana gelen parmak emme alışkanlığı bazı çocuklarda diş çıkarma döneminde de gelişebilir. Genellikle 18. Ay dolaylarında sıklaşan parmak emme alışkanlığının 4 yaş civarında sonlanması beklenir. Bu alışkanlığın daimi dişlerin sürdüğü yaşlarda da devam etmesi dişlerde ve damaklarda Bu alışkanlık 5-6 yaşlardan sonra sonlandığında dişlerde ve çene gelişiminde deformasyona neden olabilir. Ortaya çıkan bozukluğun şiddeti emmenin süresine, sıklığına ve emme süresince parmağın pozisyonuna bağlı olarak gelişir.
Ağızdan solunum (geceleri ağzı açık uyuyor ise) önemli mi?
Ağızdan solunum gece boyunca dilin üst çene gelişimindeki etkisini ortadan kaldırdığı için çene gelişimini olumsuz yönde etkiler. Eğer çocuğunuzun burundan değil de ağızdan solunum yaptığını tespit ediyorsanız mutlaka bir kulak-burun-boğaz uzmanına danışmalısınız.
Koruyucu Uygulamalar
Koruyucu diş hekimliği ağızda ilk dişin sürmesiyle başlayıp yaşam sonuna kadar süren bir hastalık önleyici yaklaşımdır. Çürük oluşumunu tamamen engelleyebilecek aşı ya da ilaç henüz geliştirilemedi. Ancak çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı uygulamalar bulunmaktadır.
Çocuklarda çürük önleyici önlemler çocuğun geri kalan yaşamı boyunca sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hem yeni sürmekte olan sürekli dişlerin, hem de süt dişlerinin çürümeden koruma altına alınması ve çürüklere karşı dirençli duruma getirilmesi açısından önemlidir.
Çocukların beslenme alışkanlıkları hayatlarının ilk yıllarında ailelerinin yönlendirmesi ve kontrolüyle oluşur. Bu nedenle besin seçimi ve öğün alışkanlıkları bu dönemde oldukça önemlidir. Bu dönemde fazla miktarda şeker içeren yiyeceklerden, sütün ve gıdaların şekerlendirilmesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca kullanılan emziğin şekere, reçele veya bala batırılmadan kullanması bir başka önemli noktadır.
Öğün aralarında çocuk atıştırmak istediğinde şeker içeren gıdalardan (şekerli sakız, şekerlemeler, kurabiye, bisküvi, asitli içecekler, şeker içeren meyve suları) kaçınılmalıdır. Bunların yerine öğün aralarında sebze (havuç, salatalık), meyve veya şekersiz meyve suları tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra, çocuğun öğün aralarında yiyeceği beyaz peynir de iyi bir seçenektir ve çürük önleyici özelliği vardır.
Hekimin uygulayacağı koruyucu uygulamalar arasında flor uygulamaları, fissür örtücüler ve yer tutucular bulunmaktadır.
Fissür örtücü uygulamasındaki amaç; dişlerin çiğneyici yüzeyinde bulunan, sıklıkla çürüklerin başlangıç noktası olan fissür olarak adlandırılan girintili kısımların “fissur sealant” denilen maddelerle kapatılarak bu bölgelerde oluşacak besin retansiyonunu ve sonucunda oluşan çürükleri önlemektir.
Diş üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadığından ağrısız bir işlemdir ve işlem süresi oldukça kısadır.
Flor uygulamalarında genellikle dişlerin yüzeyine florlu jel uygulanması tercih edilir. Bu işlem çürük oluşumunu %60 oranında azaltabilmektedir. 2 yaşından itibaren yapılabilir. Bu uygulamalar da fissür örtücüler gibi çocuğun ağrı hissetmediği ve uygulaması kısa süren tedavilerdir. Bu nedenle diş hekimi ile ilk defa tanışacak çocuklar için en uygun tedaviler olarak değerlendirilebilir. Flor tedavisinin çürük koruyucu özelliğinin devamlılığının sağlanması için 6 ayda bir veya çürük riski yüksek çocuklarda 4 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Yer tutucular ise erken kaybedilen süt dişleri olduğu zaman ilerde daimi dişlerde çapraşıklık oluşmaması için kullanılan apareylerdir. Eğer bir süt dişi düşme zamanı gelmeden önce çürük, travma yada başka nedenlerle kaybedildi ise alttan gelecek daimi diş sürene kadar süt dişinin kaybedildiği yerde oluşan boşluğun korunması gerekir. İste bu amaçla yapılan apareylere “yer tutucu aparey” adı verilir. Bu mesafenin korunması ileride ortaya çıkabilecek çok daha büyük ortodontik sorunları önleyecektir
Sevgili okurlarım dilerseniz bizimle danışmak ve daha fazla bilgi sahibi olabilmek adına
İnistagram :moestadent65
Tel:04322120606
Mail:[email protected]
Cep: 05395765403
Adresleri ve iletişim numaraları ile ulaşabilirsiniz
Yorumlar